Блогът на Васил Даков

Пустите клисурци станали московци

Posted in Политика by Васил Даков on март 2, 2009

„Пустите клисурци станали московци,
а панагюрци – донски казаци.“

Все още не мога да проумея факта, че след 45 години тоталитарно управление, страната ми отново се управлява от комунистическа върхушка. Още по-интересно за мен е, че след всички безчинства на комунистите – лагерите, народния съд, политическите убийства, религиозни преследвания, както и огромните кризи по време на управлението им след 1989 г., българския народ продължава да гласува доверие на бивши номенклатурчици от БКП и техните потомци, които днес вече гордо се наричат „модерната левица“.

Не знам кое точно е модерно на левицата, но ще припомня някой може би забравени факти, които се надявам да бъдат интересни най-вече на новото поколение, което няма ясен спомен от времето преди 1989. Силно се надявам тези факти да станат повод за размисъл при наближаващите избори след няколко месеца.

Най-актуалната тема от няколко месеца насам е световната „финансовата криза“. За разлика от повечето анализатори, които първоначално определяха случващото се като „финансова криза“, малко по-късно като „икономическа криза“, а днес вече говорят за „рецесия“, аз очаквам огромна „дефлационна депресия“, може би по голяма от тази през 1929-1932 г. Това което е типично за „дефлационните депресии“ е, че те започват от огромно раздуване на кредитите, а последиците от тях са катастрофални. Хората губят спестяванията си и работата си, изпадат в ситуация в която не могат да покриват както кредитите си, така също и текущите си задължения за ток, вода, парно и т.н. Банките фалират, а тези, които оцеляват спират кредитирането първо на най-рисковите групи, а след това и на своите дългогодишни клиенти. Увеличава се нивото на безработицата, предприятията намаляват производствените си мощности, а по-малките фалират. Парите поскъпват и стават дефицитни, а цените на всичко, което сте си мислили, че е ценно – къща, кола, земя и т.н., падат главоломно със всеки изминал ден. Купувачите изчезват. Всички искат да продават, но няма кой да купува. Ситуацията става безнадеждна.

Подобен род „дефлационни депресии“ са наблюдавани изключително рядко, за разлика от т.нар. „рецесии“, които периодично радрусват икономиките на развитите капиталистически страни. Две големи дефлационни депресии преминават като ураган в САЩ и Европа, и продължават съответно от 1835 до 1842 г. и от 1929 до 1932 г., а последиците от тях са меко казано катастрофални.

За съжаление, вместо да внесат яснота по този въпрос, Сергей Станишев, Петър Димитров и Пламен Орешарски обрисуваха светлото бъдеще. След като уволниха шефа на НСИ, статистиката ни извади такива данни, на които могат да завидят дори най-развитите икономики на Европа. Увеличен БВП, ниско ниво на безработица, огромни чуждестранни инвестиции, и т.н. Станишев каза „банките ни са стабилни, кризата не ни засяга“. За мен това не е изненадващо, защото демагогията, популизма и откровената лъжа са част от методите и пропагандата на БКП, БСП. Когато си взриви ядрения риактор в Чернобил през 1986 г., комунистите скриха истината от народа и твърдяха, че това не ни засяга. Същите тези хора ни убеждаваха, че всичко е наред и криза няма и през 1997 година, когато инфлацията достигна чудовищните 200% за година.

За разлика от Чернобил, когато дезинформацията беше умишлена и целенасочена, днес нещата стоят по друг начин. Днес има тотална некомпетеност по висшите етажи на управлението. Как може министър на финансите на една страна, която се стреми към пазарна икономика, да бъде Петър Димитров, който завършва икономика в Москва? За тези които не знаят, икономическата наука при социализма изучава абсолютно утопични постановки, които нямат никаква връзка с пазарната икономика. Икономиката на социализма се опитва да създава планово стопанство, подчинено на волята на висшия партиен орган, а не на свободния пазар и на принципа на търсенето и предлагането, на конкуренцията и т.н.. Отричат се частната собственост и естествените пазарни принципи, които водят понякога и до „рецесии“ и „депресии“.

За хора като Станишев, Димитров и Орешарски „пазарна икономика“ е само един от термините характеризиращи „упадъчния капиталистически строй“. Всеки трябва да разбере, че тези хора не са на мястото си. Те не са подготвени да управляват пазарна икономика. Всеки средноинтелигентен човек израстнал в годините след 1989 г. би се справил по-добре от тях. На тях им липсват знания, умения и опит да се справят с проблемите на свободния пазар. А липсата на знания прозира от абсурдните им изказвания, които не спират да ме удивляват със всеки изминал ден.

Въпреки, че спирам до тук, оставям темата отворена. Докато пиша тези редове отново ми се появи желание за емиграция. Все пак брат ми е в Германия, а сестра ми в Канада. Чудя се аз какво правя още тук.

Политиката не може да няма първенство над икономиката„, Ленин

При социализма частната собственост върху средствата за производство е ликвидирана и икономическата основа на обществото съставлява социалистическата стопанска система, социалистическата колективна собственост върху оръдията и средствата за производство.“ Сталин

При социалистическия строй стопанският живот на обществото се определя и направлява от държавния народностопански план.

При социализма частната собственост върху средствата за производство е ликвидирана и икономическата основа на обществото съставлява социалистическата стопанска система, социалистическата колективна собственост върху оръдията и средствата за производство.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: