Блогът на Васил Даков

Автентично ли е „Предсмъртното писмо на Левски“

Posted in История by Васил Даков on март 6, 2009

Някой от коментарите в блога ме накараха да проуча по-обстойно автентичността на „Предсмъртното писмо на Васил Левски“, понеже публикуваното в блога е копие от друг интернет ресурс. Същият текст беше прочетен от сценаристите на Шоуто на Слави Трифонов, но за съжаление източникът и автентичността на това писмо за мен също остават пълна загадка. Търсенето ми в интернет не даде почти никакъв резултат. Единствената достоверна информация на която попаднах е на официалния уеб сайт на къщата музей „Васил Левски“ в гр. Карлово.

Там е публикувана единствено информация за наличните документи, но не и тяхното съдържание. Понеже пиша тези редове късно вечерта, утре ще се опитам да се свържа по телефона с уредниците на къщата музей в Карлово, НБ “Кирил и Методий”, както и с Научния архив при БАН, ДА във Велико Търново и музеите в Ловеч и Плевен, където се съхраняват голяма част от документите писани от Апостола.

Къщата музей „Васил Левски“ в гр. Карлово посочва като автентични следните документи:

Автобиография в стихотворна форма

Писана е в края на 1867г. или в началото на 1868г. Без да имат качествата на художествена творба, стиховете в недовършената му автобиография разкриват участието на Левски в Първата българска легия, байрактарството му в четата на Панайот Хитов, докосват до неговата богата душевност, потвърждават безкрайната му смелост.

Джобния бележник на Апостола

Джобния бележник на Апостола е с доста липсващи страници. Наситен е с факти за организаторската и идейно-политическата му работа. Документира не само обиколките му из страната между 1871 – 1872г., както и отчет до стотинка за похарчените народни пари, но разкрива и скромните му предпочитания за храна и облекло, влечението му към народните песни и революционната поезия.

Писмата на Левски

Писмата на Левски, стотина саморъчно изписани от него, адресирани до видни негови съвременници и съратници, до БРЦК в Букурещ или до частни комитети в Българско, документират изумителната му работоспособност, мащабните му замисли и неповторими дела за доброто на Отечеството.

Наредата на работниците за освобождението на българския народ

Още по-ясно са изложени политическите и държавни възгледи на Апостола в идейно-политическите и организационни документи: “Наредата на работниците за освобождението на българския народ” – писана изцяло с неговия почерк, тя представлява едновременно “проектоустав”, “програма” и “закони” за действията на революционерите.

Клетва

Клетвата, която Васил Левски дава след провеждането на общото събрание в Букурещ през 1872г., което го упълномощава да работи в цяло Българско.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: